OORSPRONKELIJK ARTIKEL
Could cleaning of watches with radium painted dials cause erythema?
Drs. A.J. Dam
REVIEW ARTIKEL
Implementing PET/CT imaging for head and neck cancer radiotherapy
Dr. R.J.H.M. Steenbakkers
BESCHOUWING
Radioembolisatie voor de behandeling van leverkanker: een praktische handleiding
Dr. M.G.E.H. Lam
Extremity dosimetry for nuclear medicine workers
Dr. F. Vanhavere
The production of medicinal 177Lu and the story of 177mLu: detrimental by-product or future friend?
Dr. D.J. De Vries
Stralingsbescherming, waar ligt de grens van ALARA, zeker in de gezondheidszorg?
Ir. L van den Berg
KLINISCHE TRIAL
Het verbeteren van de diagnostiek bij de ziekte van Parkinson: de LEAP-DAS studie
Drs. S.R. Suwijn
PROEFSCHRIFT
Brain markers of psychosis and autism
Dr. mr. O.J.N. Bloemen
PET imaging with 89zirconium labeled antibodies to guide cancer therapy
Dr. T.H. Oude Munnink
Development and evaluation of PET tracers for imaging β-glucuronidase activity in cancer and inflammation
Dr. I. Farinha Antunes
BIJZONDERE CASUS
Brain metastasis in an adolescent with neuroblastoma stage IV
Drs. S.A. van der Haar
Lung perfusion in a patient with Scimitar syndrome
Drs. R.E.L. Hezemans
CURSUS- EN CONGRESAGENDA
Van de Redactie
Stralenbescherming en stralenbelasting
Een patiënt komt bij u omdat hij last heeft van een pijnlijke rode huid van onder andere zijn handen, na het schoonmaken van twee horloges waarvan de wijzers ‘lichtgevend waren gemaakt’ met 226Ra-houdende verf. De patiënt spreekt zijn zorg uit dat de radioactiviteit afkomstig van het radium zijn klachten zou hebben veroorzaakt. Wat zou u doen als deze, of een vergelijkbare, situatie zich voordoet? Op pagina 880 kunt u lezen wat collega Dam heeft gedaan.
In deze uitgave van ons Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde is veel aandacht voor stralenbelasting en stralenbescherming. Vooral de handen van de medewerkers in een hotlab staan frequent bloot aan ioniserende straling. Collega Vanhavere gaat uitvoerig in op de resultaten van het ambitieuze ORAMED project. In dit project, dat in zeven Europese landen is uitgevoerd bij 139 deelnemers in 35 centra, is de handdosis voor 99mTc, 18F en 90Y nauwkeurig vastgelegd. De uitkomsten van dit project geven handvatten om de dosis op de handen te verminderen zonder dat de kwaliteit van de productie in gevaar komt. We weten allen dat we verstandig moeten omgaan met ioniserende straling. Enerzijds leidt gebruik ervan tot verbeterde diagnostiek en adequatere behandeling van patiënten, anderzijds kan het juist leiden tot verhoogde gezondheidsrisico’s. Het doel van regelgeving rondom het gebruik van ioniserende straling is om de bevolking en werkers in de gezondheidszorg te beschermen tegen de potentiële risico’s ervan. In de Nederlandse wetgeving lijken enkele veiligheidslimieten erg streng geformuleerd te zijn. Collega van den Berg vraagt zich af of dit wel zo wenselijk is.
In Utrecht is uitgebreide ervaring opgedaan met radioembolisatie van niet-resectabele primaire of metastatische levermaligniteit. Collega Lam geeft een praktische uiteenzetting van hoe radioembolisatie met 90Y-microsferen het best uitgevoerd kan worden. Verder aandacht voor radionuclidentherapie met 177Lu-gelabelde liganden. Dit is een belangrijke ontwikkeling in de nucleaire geneeskunde en in Rotterdam is op dit onderzoeksgebied pionierswerk verricht. Zo hebben vele patiënten met een inoperabele of gemetastaseerde neuroendocriene tumor al kunnen profiteren van een behandeling met 177Lu-DOTATATE. Collega de Vries brengt ons op de hoogte van de manieren waarop dit radionuclide succesvol geproduceerd kan worden.
Jan Booij
Hoofdredacteur