BESCHOUWING
Aanbevelingen: Standaardisatie van aanvraag, uitvoering en verslaglegging van CT beeldvorming in het kader van FDG-PET/ CT onderzoeken bij patiënten met een maligne lymfoom
Dr. R.A.J. Nievelstein
CBO-RICHTLIJN
De vernieuwde CBO richtlijn niet kleincellig longcarcinoom; aspecten voor de Nucleaire Geneeskunde
Prof. dr. P.L. Jager
BIJZONDERE CASUS
Response to CHOP treatment in a case of unexpected detection of papillary thyroid carcinoma
Drs. R.E.L. Hezemans
CASE REPORT E-LEARNING WEBSITE
Clinical significance of regional 18F-FDG myocardial uptake
Drs. F. Celik
PROEFSCHRIFT
Quantification and tumour delineation in PET
Dr. P. Cheebsumon
KLINISCHE TRIAL
Overzicht van HOVON trials bij agressief B-cellymfoom waarbij evaluatie met PET/CT en/of consolidatie met radioimmunotherapie (Zevalin®): HOVON 84 en HOVON 85 studie
Recidief gedifferentieerd schildkliercarcinoom: richting gepersonaliseerde behandeling gebaseerd op functionele tumorkarakteristieken met PET (THYROPET Studie)
ABSTRACTS
MARIE CURIE AWARD
WINNAAR VAN DE WOLDRING PRIJS 2011
DIENST IN DE KIJKER
Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede
IN MEMORIAM
Paula van Isselt-Boeijen
CURSUSEVALUATIE
CURSUS- EN CONGRESAGENDA
Van de Redactie
Standaardisatie binnen de nucleaire geneeskunde
Is standaardisatie belangrijk bij beeldvormend onderzoek? In deze uitgave van ons Tijdschrift geeft collega Nievelstein (namens de HOVON imaging werkgroep) hierop antwoord. Hij gaat uitvoerig in op de noodzaak voor standaardisatie van aanvraag, uitvoering en verslaglegging van CT beeldvorming in het kader van 18F-FDG PET/CT onderzoek bij patiënten met een maligne lymfoom. Op een heldere wijze, en gebruikmakend van overzichtelijke tabellen, wordt uiteengezet welke informatie idealiter op een aanvraag zou moeten staan. Tevens hoe in deze situatie het CT protocol eruit zou moeten zien, en hoe de CT beelden beoordeeld en verslagen zouden moeten worden. Deze aanbevelingen zijn een logisch vervolg op de succesvolle ontwikkeling en implementatie van standaardisatie van de patiëntenvoorbereiding en uitvoering van 18F-FDG PET onderzoek bij patiënten met een maligne lymfoom (NEDPAS richtlijn).
Het jaarlijkse congres van de European Association of Nuclear Medicine (EANM) vond vorig jaar plaats in Birmingham. De prestigieuze Marie Curie Award werd daar uitgereikt aan collega Andralojc voor uitmuntend onderzoek dat zij uitvoerde in het Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen. Bij type-1 diabetes mellitus is er een ernstig verlies van insuline producerende bètacellen in de alvleesklier, welke zich bevinden in de eilandjes van Langerhans. Transplantatie van de eilandjes van Langerhans is een veelbelovende ontwikkeling bij de behandeling van diabetes. In deze bijdrage beschrijft Andralojc hoe zij in ratten getransplanteerde bètacellen succesvol kon aantonen door gebruik te maken van SPECT/CT, en een radiofarmacon dat bindt aan de zogenaamde GLP-1 receptor. Deze receptor komt sterk verhoogd tot expressie in bètacellen. Vanaf 1990 is de Marie Curie Award 22 maal uitgereikt, waarbij het uitzonderlijk is dat deze prijs in die periode vijfmaal naar Nederlands onderzoek is gegaan (Nijmegen won dezelfde prijs al éénmaal eerder, tweemaal is de prijs naar het Academisch Medisch Centrum gegaan, en éénmaal naar het Universitair Medisch Centrum Groningen). Dit geeft aan dat het Nucleair Geneeskundig onderzoek, uitgevoerd door Nederlandse groepen, internationaal goed op de kaart staat.
Recent bereikte ons het bericht dat Paula van Isselt-Boeijen op 19 februari 2012 is overleden. Zij was jarenlang zeer actief in de redactie van ons Tijdschrift. Namens de redactie wensen wij Hans van Isselt heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.
Jan Booij
Hoofdredacteur