Nucleaire Cardiologie; meer dan 30 jaar oud!
Prof. dr. E.E. van der Wall
Myocard perfusiescintigrafie: SPECT
Prof.dr. B.L.F. van Eck-Smit
Frans Corstens verlaat de Nucleaire Geneeskunde
Gated single photon emission computed tomography and positron emission tomography; an important imaging tool for optimal patient management in cardiology
Dr. C.D.L. Bavelaar-Croon
Mag bloodpool tomografie in de dagelijkse praktijk van de nucleaire geneeskunde worden gebruikt?
Dr. P. De Bondt
Cardiac Positron Emission Tomography
Dr. P. Knaapen, MD, PhD
Coronary Calcium Scoring and Non-Invasive Coronary Angiography in the Evaluation of Coronary Artery Disease
Dr. J. D. Schuijf
Het afbeelden van de vulnerabele plaque bij vaataandoeningen
Dr. C.J. Zeebregts
123I-MIBG en cardiale sympathische activiteit: noodzaak voor standaardisatie
Dr. H.J. Verberne
De werkgroep Nucleaire Cardiologie, MRI en MSCT van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie
Dr. M.J.M. Cramer, Dr. R.J.J.A. Slart
Nucleaire cardiologie: een stralende toekomst
Dr. R.A. Tio, Prof. Dr. B.L. van Eck-Smit
PROEFSCHRIFT
123I-MIBG scintigraphy for the assessment of cardiac sympathetic activity
Dr. H.J. Verberne
Multimodality imaging of anatomy and function in coronary artery disease
Dr. J.D. Schuijf
DIENST IN DE KIJKER
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)
Dr. L. Carp
MEDEDELINGEN UIT DE VERENIGING
Bureau NVNG, NVMBR
BOEKBESPREKING
Nuclear Medicine Therapy
Janet F. Eary, Winfried Brenner
IN MEMORIAM
Hielke N. Roosjen
CURSUS- EN CONGRESAGENDA
Van de Redactie
Nucleair geneeskundige beeldvorming van het hart: stand van zaken nu en een blik in de toekomst
Dit nummer van het Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde heeft als thema “Nucleair geneeskundige beeldvorming van het hart: stand van zaken nu en een blik in de toekomst”. Binnen de nucleaire geneeskunde speelt beeldvormend onderzoek van het hart een belangrijke rol. Naast de bekende nucleair geneeskundige onderzoeken van het hart zijn er nieuwe technieken in opkomst. Ook beperkt het onderzoek zich niet alleen meer tot het hart. Vaatwandafbeelding kan mogelijk ook een plaats krijgen binnen de nucleaire geneeskunde.
In dit nummer vindt u een overzicht van de bestaande technieken en tevens beschrijvingen van de nieuwe ontwikkelingen binnen ons vakgebied.
Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw werd voor het eerst planaire myocardperfusiescintigrafie verricht met Thallium-201. Ondertussen is op diverse nucleair geneeskundige afdelingen Thallium-201 vervangen door 99mTc-sestamibi of 99mTc-tetrofosmin, vanwege optimalere beeldkwaliteit en een lagere stralingsbelasting. De SPECT techniek deed daarna zijn intrede, waardoor het mogelijk was tomografie te verrichten van het hart. Gated-SPECT biedt daarnaast de mogelijkheid van linkerventrikelfunctie bepaling. LVEF bepaling was ondertussen al langer tijd mogelijk met de MUGA scan. Een recentere tomografische techniek, gated bloodpool SPECT, kan tevens de ventrikelvolumes bepalen.
Voor een nauwkeurige kwantificatie van de myocardperfusie en het aantonen van vitaliteit van het myocard kan de PET techniek ingezet worden. Er zijn echter weinig centra in Nederland die over een cyclotron beschikken om PET perfusietracers zoals 13N-ammonia en 15O-water te produceren. Voor het bepalen van cardiale vitaliteit is FDG wel algemeen beschikbaar. Ondertussen wordt er in Nederland aan gewerkt om generator geproduceerd Rubidium-82 beschikbaar te krijgen. Hierdoor is het mogelijk om op elke afdeling met een PET camera myocardperfusiescintigrafie te verrichten. Bijkomend voordeel is de 24-uurs beschikbaarheid van het Rubidium-82.
Nieuwe gecombineerde technieken zoals PET-CT en SPECT-CT maken het mogelijk om hart- en vaatonderzoeken te combineren op 1 camera. Dit is fraai geïllustreerd op het voorblad van deze uitgave. De multislice CT biedt de mogelijkheid van een nauwkeurige verzwakkingscorrectie, het bepalen van de kalkscore en het afbeelden van de kransslagaderen. Hoe de gecombineerde uitvoering straks in de praktijk zal gaan is nog niet duidelijk, maar de mogelijkheden zijn volop aanwezig.
Naast de nieuwe technische ontwikkelingen is er ook aandacht voor het ontwikkelen van nieuwe radiofarmaca en nieuwe klinische toepassingen van bestaande radiofarmaca. Vooral het aantonen van de vulnerabele plaque met behulp van radiofarmaca staat erg in belangstelling, evenals de afbeelding van het cardiale sympatische zenuwsysteem met 123I-MIBG. Dit laatste komt vooral door nieuwe klinische indicaties.
Nucleair geneeskundige beeldvorming van het hart zal een belangrijke rol blijven spelen in de bepaling van de myocardiale perfusie, vitaliteit, plaque detectie, ventrikelfunctie en sympatische innervatie. Combinatie met radiologische technieken biedt nieuwe mogelijkheden voor de nucleaire geneeskunde om de kwaliteit van het onderzoek verder te optimaliseren.
Ik wens u veel leesplezier toe en hoop dat de artikelen in dit nummer een goed overzicht geven van de mogelijkheden en toekomstige ontwikkelingen binnen ons vakgebied.
Dr. Riemer H.J.A. Slart,
Gastredacteur