OORSPRONKELIJKE ARTIKELEN
Octreotide analogues for radionuclide therapy: current status and future outlook
Prof. dr. ir. M. de Jong
ImmunoSPECT and PET imaging: towards patient tailored targeted therapy
Dr. M.N. Lub-de Hooge
Scintigraphic imaging of angiogenesis
Prof. dr. O.C. Boerman
Ontwikkeling van een nieuw radiofarmacon in een academische, niet-commerciële setting
Drs. M.G.G. Sturkenboom
Fibrose activiteit bij patiënten met longfibrose: mogelijkheden van molecular imaging
Dr. J. Lavalaye
Amyloid imaging in Alzheimer’s disease: a promising new direction in Nuclear Medicine
Dr. B.N.M. van Berckel
BESCHOUWING
Ruimtelijke voorzieningen bij de bereiding van radiofarmaca: welke regels gelden wanneer?
Dr. K.J.M. Schimmel
Metabole PET tracers voor neuroendocriene tumoren: een verhalende beschrijving
Dr. P.L. Jager
CONGRESVERSLAG
14th European Symposium on Radiopharmacy and Radiopharmaceuticals
Dr. E.F.J. De Vries
DIENST IN DE KIJKER
Het Radionuclidencentrum van het VUmc
MOET JE NOU EENS KIJKEN
Skeletscintigrafie behulpzaam bij het diagnosticeren van recidief uterus adenosarcoom
BOEKBESPREKING
MEDEDELINGEN UIT DE VERENIGINGEN
CURSUS- EN CONGRESAGENDA
Van de Redactie
Nieuwe radiofarmaca: samen meer mogelijk maken
Dat onderzoek naar nieuwe radiofarmaca zeer actueel is blijkt wel uit een PubMed search die ik eerder dit jaar deed: in 2007 werden in de medische literatuur meer dan 90 verschillende concept radiofarmaca beschreven. In dit themanummer heb ik geprobeerd een aantal sprekende artikelen bijeen te brengen om te illustreren dat onderzoek naar nieuwe radiofarmaca ook op eigen bodem zeer actueel is. Zo bevat dit themanummer zes oorspronkelijk artikelen over veelbelovende radiofarmaca waaronder F18-DOPA, Y90-DOTATOC, F18-PIB en F18-galacto-RGD.
Een onderzoeksrichting die ik graag apart wil noemen is het labelen van biologicals ten behoeve van het voorspellen en monitoren van de respons op deze middelen (artikelen van Boerman et al. en Lubde Hooge). Een ontwikkeling die zeer goed kan gaan bijdragen aan het doelmatig inzetten van de ‘dure’ biologicals. Wellicht komt er ooit een themanummer over farmaco-economisch onderzoek rondom de plaatsbepaling van deze radiofarmaca.
Iets anders waar ik u graag op attent maak is het uitgebreide congresverslag van het 14e European Symposium on Radiopharmacy and Radiopharmaceuticals (de Vries et al.). Hoewel vaak nog in het stadium vóór klinisch onderzoek geeft dit wel prachtige voorbeelden van de richtingen waarin momenteel onderzoek naar nieuwe radiofarmaca plaatsvindt.
Met elkaar moeten we ook constateren dat het landschap waarin tegenwoordig onderzoek met radiofarmaca kan worden gedaan sterk verandert. Een actueel voorbeeld is de herziene GMP Annex 3 (manufacture of radiopharmaceuticals) die op 1 september jongstleden door de Europese Commissie is geaccordeerd. De eisen in deze norm zijn vanzelfsprekend strenger dan voorheen. Twee artikelen in dit themanummer gaan specifiek in op deze veranderende eisen (artikelen Sturkenboom et al. en Schimmel et al.).
Deze strengere regelgeving kan ook een rem betekenen op innovatief onderzoek. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Juist door goede samenwerking tussen een beperkt aantal goed geoutilleerde laboratoria/ bereidingsafdelingen en diverse klinisch werkende onderzoekers is het wat mij betreft goed mogelijk om innovatie én veiligheid voor onze patiënten maximaal mogelijk te maken. En hier bedoel ik met name samenwerking over de muren van de ziekenhuizen heen. Het artikel van Lavalaye et al. in dit themanummer is hier een goed voorbeeld van.
Dr. Ewoudt M.W. van de Garde,
ziekenhuisapotheker-radiofarmaceut
hoofdredacteur themanummer