Editorial - De PALLAS-reactor. Een sprong in het bassin?
Eind januari bereikte ons het bericht dat de Stichting voorbereiding PALLAS-reactor de aanbestedingsprocedure voor het ontwerp en de bouw van de nieuwe bassinreactor in Petten heeft afgerond. Het Argentijns-Nederlandse bedrijf ICHOS heeft de langdurige procedure – het besluit om de huidige hogefluxreactor (HFR) te vervangen stamt reeds uit 2012 en de aanbestedingsprocedure startte in 2015 – het succesvolst van de drie consortia volbracht en mag de volgende fase in. Volgens voorzitter van der Lugt van de Stichting PALLAS heeft ICHOS laten zien “een zeer capabel bedrijf [te zijn], dat de veiligheid en succesvolle uitvoering van de projecten garandeert, waarbij de vastgestelde deadlines worden gehaald en de overeengekomen budgetten niet overschreden worden”. Geruststellend nieuws, want dit brengt de realisatie van de nieuwe reactor en de stabiele productie van medische isotopen weer een stukje dichterbij.
Zaak is echter wel dat er voldoende snelheid in het project blijft zitten om de gestelde deadline van 2025 te halen. Zoals bij alle (grote) projecten, is het niet ondenkbaar dat er een kink in de kabel komt die de oplevering van de nieuwe reactor ernstig vertraagd. Dit zou zeer onwenselijk zijn, omdat het onduidelijk is of de toenemende vraag naar medische isotopen, bij een afnemende productie in de HFR, wel opgevangen kan worden door buitenlandse productie of productie op kleinere schaal.
Daarnaast is een kritische blik op de financiën geen overbodige luxe. De geraamde kosten van het gehele project benaderen een half miljard en de financiering geschiedt gecombineerd publiek-privaat. Stichting PALLAS heeft een, naar eigen zeggen, solide business case in elkaar gezet voor de financiering van het private gedeelte en is nu bezig investeerders te benaderen. Het is uiteraard de vraag welke investeerders dit zullen zijn en welk effect dit heeft op de uiteindelijke marktprijs van de te leveren producten.
Desondanks is dit een hoopvolle ontwikkeling die we de komende jaren op de voet zullen volgen. Hopelijk zal ICHOS zich aan zijn beloften houden... Ondertussen kijken wij in dit Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde (TvNG) naar innovatie op iets kortere termijn (of die al heeft plaatsgevonden): in de huidige editie is er aandacht voor originele artikelen betreffende uptakemetingen en imaging van Alzheimer, een beschrijving van de IMPACT studie over het personaliseren van de behandeling van mammacarcinoom, een casusbespreking die de nieuwe richtlijn mammacarcinoom onder de aandacht brengt en een Dienst in de Kijker over het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen. Bovendien zijn er vele proefschriftsamenvattingen vanuit het hele land: geconcludeerd kan worden dat onze recente oproep zin heeft gehad. Aan promovendi (en hun promotoren) blijft evenwel de boodschap: wij ontvangen zeer graag de samenvatting van uw proefschrift! Verder bespreken wij de abstracts van de afgelopen wetenschappelijke vergadering en is er speciale aandacht voor de Woldring prijs.
Naast inhoudelijke innovatie, is er ook aandacht voor innovatie op estetisch vlak: sinds het afgelopen thema-nummer is de complete layout van het Tijdschrift vernieuwd. Hopelijk valt dit in de smaak, zo niet, licht ons in, maar de redactie is in elk geval blij met het eindresultaat. Ook heeft onze uitgever hard gewerkt aan een update van de website en de digitale beschikbaarheid van het TvNG. Hoewel dit proces nog niet geheel afgerond is, zijn de eerste voortekenen hier eveneens gunstig. Wij houden u op de hoogte!
Helaas is het niet louter optimisme: in dit nummer zijn er wederom een tweetal ‘In memoriam’ voor gerespecteerde collega’s die ons recent zijn ontvallen, Anne Paans en Clemens Ticheler. Wij danken hen voor de inzet voor de Nucleaire Geneeskunde in de afgelopen jaren en de wijze waarop zij innovatie door de jaren heen mede mogelijk hebben gemaakt.
Ben Bulten en Renato Valdés Olmos
Hoofdredacteuren
INHOUD
ORIGINEEL ARTIKEL
Klinische toepassing van 18F-florbetaben amyloïd-β PET op de geheugenpolikliniek
B. de Kwaasteniet, J. de Klerk, J.P. Esser, T. Raaijmakers
ORIGINEEL ARTIKEL
Thyroid uptake measurements with the CoTI device, accuracy in practical use
E. Kranenborg, J. Habraken, C. van Gils, A. Gelderblom, R. van der Boor
CASUSBESPREKING
Diagnostische dilemma’s bij okselklierpositieve borstkanker: de nieuwe Nederlandse Borstkanker richtlijn onder een vergrootglas
R. Raghoo, L. Pereira Arias-Bouda
WOLDRINGPRIJS IN DE KIJKER
Woldring Prijs 2017: hybride aanpak koppelt radiogeleide chirurgie aan fluorescentie in de operatiekamer
PROJECT IN DE KIJKER
De IMPACT-studies: molecular imaging met PET tracers in de oncologie
PROEFSCHRIFTEN
Investigating neurobiological mechanisms underlying comorbid cognitive symptoms in psychosis and substance use
C. Vingerhoets
123I-mIBG assessed cardiac sympathetic activity: standardising towards clinical implementation
D. Verschure
Innovative approaches to understanding the neurobiology of psychosis
G. Bakker
Tumour characterisation using radiolabelled anti-cancer drugs in NSCLC patients
I. Bahce
Breast cancer tailored staging using molecular imaging
S. Teixeira
Multiparameter en multimodale beeldvormende technieken in gemetastaseerd colorectaal carcinoom in de lever
E. ter Voert
Side effects after PRRT with 177Lu-DOTATATE
H. Bergsma
ABSTRACTS NAJAARSSYMPOSIUM NVNG
Technische ontwikkelingen in de radiotherapie
ADDENDUM
Workshop Lymfoom: de Lugano classificatie
DIENST IN DE KIJKER
Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
IN MEMORIAM
Anne M.J. Paans
Clemens H.J.M. Ticheler
CURSUS- EN CONGRESAGENDA