De Stichting OKF stelt eisen op die aan opleidingsinstituten, opleiders en de opleiding zelf worden gesteld, en toetst of hieraan wordt voldaan. Wanneer alle componenten in orde zijn bevonden door het College van Toetsing, dan kan een goedkeuring voor een opleidingsplek worden afgegeven door de Stichting OKF. Daarnaast is het ook van belang dat de opleidingsplek als zodanig is toegewezen door het Ministerie van VWS. Deze toewijzing is noodzakelijk om een bijdrage uit het opleidingsfonds (overheidssubsidie) te kunnen krijgen. Een opleidingskandidaat zonder goedgekeurde opleidingsplek komt niet in aanmerking voor registratie aan het eind van zijn/haar opleiding.
In oktober 2008 is de Stichting OKF opgericht met als doel het zorgdragen, beheren en verbeteren van de opleiding tot klinisch fysicus. Dit heeft het mogelijk gemaakt dat op 26 augustus 2009 de klinisch fysicus officieel deel is gaan uitmaken van de Wet BIG, artikel 34 (zie Staatsbesluit 265 en Staatsbesluit 404).
In oktober 2009 is vervolgens vastgelegd (Staatscourant nr. 16060) dat alle certificaten die in het verleden door de NVKF zijn uitgegeven rechtsgeldig zijn en toestemming geven tot het voeren van de titel Klinisch Fysicus.
Per 14 oktober 2009 is de Stichting OKF het officiële kanaal voor de opleiding tot klinisch fysicus en daarnaast voor de voering van het register van geregistreerde klinisch fysici (Staatscourant nr. 16925).
De Stichting OKF beheert een openbaar register van geregistreerde klinisch fysici.