COMMENTAAR
Recente regelgeving en richtlijnen radiofarmaca flexibeler
Dr. R. Lange
BIJZONDERE CASUS
Improved detection of a metastatic adrenal gland using FDG PET with small voxels
D. Koopman BSc
131-iodine uptake in metastatic gallbladder cancer
Drs. L. Heijmen
Hepatobiliary excretion on renography: an uncommon physiological finding
Drs. W. Noordzij
Prostate involvement of systemic granulomatous disease,demonstrated by 18F-FDG PET/CT
Drs. G.N. Stormezand
A coincidental finding of bladder herniation on a bone scan
Drs. W. Noordzij
Pulmonary metastasis as presentation of extraskeletal myxoid chondrosarcoma demonstrated by 18F-FDG PET/CT
Drs. E.C. Owers
FORUM
Al jaren teveel straling? Of te weinig?
J.D. van Dijk MSc
KLINISCHE TRIAL
Image guided treatment optimisation with cetuximab for patients with metastatic colorectal cancer
ABSTRACTS
PROEFSCHRIFT
PET imaging for characterisation of head and neck tumours
Dr. B.A.W. Hoeben
Assessment of serotonergic function by radioligands and microdialysis
Dr. A.K.D. Visser
Molecular imaging of receptor tyrosine kinases in cancer
Dr. S. Heskamp
SPECT and CT imaging in stable coronary artery disease
Dr. M. Mouden
DIENST IN DE KIJKER
MICA - Molecular Imaging Center Antwerp
Dr. P.J. Guns
CURSUS- EN CONGRESAGENDA
Van de redactie
Infobesitas
‘Het overstelpt worden door allerlei informatie en vervolgens ook voortdurend naar nieuwe informatie op zoek zijn, vooral veroorzaakt en ingegeven door de opkomst van allerlei nieuwe media, informatieovervloed’. Deze beschrijving zult u vinden als u het woord infobesitas opzoekt in de online encyclopedie (uiteraard gebruikt u hiervoor de nieuwe media, want wie heeft er immers heden ten dage nog een encyclopedie, vaak uitgevoerd in meerdere delen, in de kast staan?).
Dit jaar was ik met mijn gezin en vrienden op vakantie op een eiland aan de Franse Atlantische kust. Op de camping was alleen WIFI ontvangst ter hoogte van het inschrijfbureau/campingwinkeltje. Net buiten het bureau waren wat bankjes neergezet die overdag vrijwel continu bezet waren door campinggasten, uiteraard om zittend gebruik te kunnen maken van internet. Al snel waren wij in discussie waarom het voor velen toch zo belangrijk is om ook in vakantieperiodes regelmatig online te zijn. We redeneerden dat het vooral mensen zouden zijn die bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebben en dagelijks (gratis) hun e-mail willen controleren om geen opdrachten of klanten kwijt te raken. Ook werd geopperd dat een deel daar gewoon zit uit gewoonte om dagelijks een aantal uren online op zoek te gaan naar nieuwe informatie. Omdat mijn nieuwsgierigheid was gewekt, ging ik op onderzoek uit. Ik sprak een aantal WIFI gebruikers aan, en kwam er al snel achter dat de ruime meerderheid inderdaad op zoek was naar nieuwe informatie. Een enkeling gaf ook spontaan aan ‘het niet te kunnen laten’.
De nieuwe media spelen dus een grote rol in het aanbod van nieuwe informatie. Binnen de redactie komt dan ook regelmatig de discussie naar voren of we ons Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde in de toekomst digitaal aan moeten gaan bieden. In de naaste toekomst zullen wij ook graag uw mening hierover weten.
In eerdere uitgaves van het Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde is de discussie al gestart of de 18F-FDG dosis, als een moderne PET scanner wordt gebruikt, wel lineair evenredig moet zijn met het gewicht van de patiënt, en of aldus de stralingsdosis niet regelmatig aangepast zou kunnen worden. In dit nummer van ons tijdschrift gaat collega van Dijk op deze ingeslagen weg door, en bediscussieert dat we wellicht ook bij SPECT onderzoek ernaar zouden moeten streven om de stralingsdosis in voorkomende gevallen te verlagen, uiteraard met behoud van diagnostische kwaliteit. Tenslotte vindt u in deze editie de samenvattingen van het succesvol verlopen voorjaarscongres dat plaatsvond op 23 mei 2014 in Amersfoort, alsook samenvattingen van een aantal proefschriften en interessante casuïstiek.
Jan Booij
Hoofdredacteur