ORATIE
De beeldspraak van het geneesmiddel
Prof. dr. N.H. Hendrikse
PROEFSCHRIFT
Magnetic resonance imaging in 166Ho liver radioembolization
Dr. G. van de Maat
Imaging of Hepatic Hypervascular Tumors & Clinical Implications
Dr. M. Bieze
Studying biomarkers in populations at genetic and clinical high risk for psychosis
Dr. M.B. de Koning
Imaging neurophysiology of human sexuality using positron emission tomography
Dr. Hieu Kim Huynh
Nuclear Medicine Strategies to Image Infectious and Inflammatory Diseases
Dr. A.W.J.M. Glaudemans
Strategies for Gastrin Releasing Peptide Receptor targeted imaging in Prostate Cancer
Dr. G. Carlucci
DIENST IN DE KIJKER
Faculteit Diergeneeskunde Ugent, Merelbeke (België)
CURSUSEVALUATIE
Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging Midwinter Meeting 2014
Beyond FDG: International Symposium on PET Tracers in Oncology
BOEKBESPREKING
Nucleaire Geneeskunde, 4e druk
CURSUS- EN CONGRESAGENDA
Van de Redactie
Congresbezoek
Het jaarlijks congres georganiseerd door de Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (SNMMI) is net achter de rug. Het prettige van congresbezoek is dat je enthousiast terugkomt met nieuwe ideeën. Het is fijn om bij te praten met je collega’s, niet alleen van andere onderzoekgroepen of instituten, maar juist ook met je directe collega’s. Een vriend van mij vertelde eens dat hij ervan overtuigd is dat veel deelnemers aan congressen in het buitenland zich ongemakkelijk voelen. Veel van de andere deelnemers ken je immers niet of nauwelijks, en het is soms lastig om aansluiting te vinden bij al bestaande clubjes. Bovendien vinden velen het een stressvolle gebeurtenis om in het openbaar te spreken of vragen te stellen. Tijdens het recente SNMMI congres kon ik inderdaad bevestiging vinden voor zijn ideeën. Veel deelnemers komen met een serieuze blik de zaal binnen en gaan in een uithoekje zitten, om zich heen kijkend in de hoop een bekende te zien of op een andere manier aansluiting te vinden. Ook zijn het vaak dezelfde deelnemers die naar de microfoon lopen om een vraag te stellen of commentaar te leveren. Direct na de sessie zoeken bekenden elkaar op om nog even een handje te schudden en bij te praten. Bovendien zie je dat bij veel deelnemers de glimlach pas op het gezicht verschijnt als het “avondprogramma” start. Mocht u zich de volgende keer ongemakkelijk voelen tijdens uw congresbezoek, dan helpt het te bedenken dat u niet de enige bent. Uit eigen ervaring weet ik dat “exposure in vivo” echt helpt.
Over PET en SPECT onderzoeken bij kleine proefdieren zult u vast en zeker regelmatig iets gelezen of gehoord hebben. Maar wellicht heeft u nog niet zo vaak iets gehoord over skeletscintigrafie bij honden met orthopedische problemen, of over 131I behandelingen van hyperthyreoïdie bij katten. In Gent hebben ze echter veel ervaring op dit gebied, en de rubriek ‘Dienst in de kijker’ van dit nummer gunt ons een kijkje in hun keuken.
In deze uitgave van ons Tijdschrift voor Nucleaire Geneeskunde is verder uitgebreid aandacht voor de oratie van collega Hendrikse, getiteld ‘De beeldspraak van het geneesmiddel’. Hij heeft zijn oratie gehouden op 13 maart 2014 in Amsterdam, ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar klinische radiofarmacologie.
In de vorige editie van ons Tijdschrift stonden in de rubriek ‘proefschriften’ alleen maar samenvattingen van promoties die in Groningen hadden plaatsgevonden. Hierop nodigden we promotoren en co-promotoren, met name ook van andere instituten, van harte uit om hun promovendi in het zonnetje te zetten door een samenvatting van hun promotieonderzoek in te dienen bij ons Tijdschrift. Bij het lezen van deze editie zult u merken dat aan deze oproep gelukkig gehoor is gegeven.
Jan Booij
Hoofdredacteur